Opskrift
Pandekager med kaffesirup
Weekendmorgener hvor der er tid til at kæle om både morgenmaden og den tilhørende kaffe er bare fantastiske. En sikker klassiker er luftige amerikanske pandekager. Hvad der skal ovenpå, kan så dele vandene – skal det være koldt smør, marmelade, pålægschokolade? Vi har fundet vores favorit, som naturligvis indeholder kaffe- nemlig kaffesirup!
Kaffesirup er både sød men har samtidig en kant, som passer rigtig godt med pandekagerne. Kaffesirup er altid godt at have stående i køleskabet, så du kan give et ekstra pift til pandekager, lidt skyr med bær eller iskaffe.
Denne kaffesirup meget let at lave og af noget så praktisk som kaffeslatter – altså kaffe, som du muligvis havde tænkt dig at hælde i vasken, fordi den ikke blev drukket. Det er en skam, for der er stadig masser af smag og potentiale i. Derfor har vi forfinet kaffeslatten med sukker, så der er kaffesirup klar til pandekagerne søndag morgen!
Vi har her brugt en klassisk kaffesirup, men du kan sagtens tilsætte krydderier som fx kardemomme, vanilje eller chokolade, hvis du vil. Se opskrifterne her.
Ingredienser:
Pandekager
- 2,5 dl hvedemel
- 2,5 dl mælk
- 2 æg
- 1 spsk sukker
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk kardemomme
- Smør til stegning
Sirup
- 4 dele økologisk sukker, fx 4 dl.
- 6 dele kaffeslatter, fx 6 dl. espressokaffe giver mest smag, men almindelig filterbryg fungerer også godt. Hvis du ikke har nok rester af en slags, så kan de sagtens blandes.
Kaffesirup er god, som den er, men du kan også sagtens tilsætte krydderier. Se mere her.
Fremgangsmåde:
Pandekager
-
Rør de tørre ingredienser sammen i en skål
-
Adskil æggeblommer fra æggehvider
-
Pisk æggehviderne helt stive, så du kan vende skålen på hovedet, uden de falder ud
-
Pisk mælk og æggeblommer i de tørre ingredienser
-
Vend forsigtigt de piskede æggehvider i dejen.
-
Steg pandekagerne i den ønskede størrelse på en pande med smør
Sirup
-
Bland 4 dele økologisk sukker med 6 dele kaffeslatter.
-
Kog i 10 minutter med eller uden krydderier
-
Hæld i en ren flaske.
Grums er genialt
Kaffegrums og kaffesjatter er lækkert. Det lyder måske lidt mærkeligt, men det er det. Der er et kæmpe potentiale i de ting, som du smider i skraldespanden. Når du har brygget en kop kaffe, udnytter du kun 1 % af kaffeplantens næringspotentiale. Det er en skam, og det skal vi væk fra.
Derfor udvikler vi løbende opskrifter, hvor du kan anvende dine rester – både grums og sjatter.
Det gør vi, fordi vi har en vision om, at i 2030 skal vi udnytte hele kaffeplantens potentiale og have intet spild. Vi kalder visionen for Circular Coffee Community, hvor kaffen anvendes cirkulært, ressourcer optimeres og spild begrænses.
Du kan være med til at gøre en forskel ved at tænke og forbruge cirkulært.