Kaffehistorien

Vi har i årtier haft fokus på miljø, klima, kvalitet og bedre levevilkår for kaffefarmerne. Derfor er kaffe, der certificeret af en uvildig tredjepart, en af hjørnestenene i vores forretning.

Siden 1994 har vi samarbejdet med Fairtrade, der dengang hed Max Havelaar. Vi var de første i Danmark til at introducere Fairtrade-certificeret kaffe, og i 1995 var vi ligeledes de første med økologisk kaffe.

Siden har det udviklet sig, og nu er hele vores sortiment som minimum certificeret med enten Økologi, Rainforest Alliance eller Fairtrade-mærket.

Hvorfor prioritere certificeret kaffe?

Kaffebønner er en unik handelsvare, men samtidig utrolig følsomme over for det skiftende vejr – og ikke mindst de voldsomme klimaforandringer vi oplever i disse år. 
Verdens klimaforhold er en trussel, som verdens kaffefarmere dagligt bliver konfronteret af, og som reducerer verdens kaffeforsyninger drastisk.

Det internationalt anerkendte Institute for Climate Impact Research forudser, at uden radikale ændringer vil 50 % af verdens nuværende areal egnet til kaffeproduktion være forsvundet som følge af klimaforandringer i 2050.
Dertil kommer, at dårlig udnyttelse af kaffeplantens fulde potentiale og unfair fordeling af kaffens indtjeningspotentiale truer både de områder hvor kaffen kan dyrkes, og de farmere der skal dyrke den.

Certificeringsordningerne gør det lettere for både virksomheder og forbrugere at handle miljø- og samfundsansvarligt.
Hvis flere køber certificeret kaffe, bliver efterspørgslen og incitamentet til at producere mere bæredygtigt under ordentlige forhold også større. Det gavner miljøet - men øger også interessen for udvikling af nye kaffesorter, som kan modstå klimaforandringerne og dermed sikre en indkomst for de kommende generationer af kaffefarmere.

Med bidrager vi til, at kaffen er produceret under forhold, hvor der er taget højde for både de mennesker og det miljø, der dyrker kaffen.

FAIRTRADE

Råkaffe bliver handlet på New Yorks internationale råvarebørs, og der kan derfor opstå store udsving i prisen. Samtidig er kaffedyrkning et hårdt erhverv, men når kaffen er Fairtrade-certificeret, er kaffefarmerne sikret en minimumspris og en række vilkår, som sikrer, at selvom prisen falder, kan de stadig dække deres leve- og produktionsomkostninger.

Gennem Fairtrade certificeringen får de også et økonomisktillæg kaldet Fairtrade Premium. Dette tillæg bestemmer farmerne i fællesskab, hvad skal bruges til, og dermed kan de investere i bedre sociale forhold og udvikling af deres virksomhed.

RAINFOREST ALLIANCE

Rainforest Alliance-certificeringen arbejder for at bevare den biologiske mangfoldighed og sikre levebrødet for arbejdere og farmere.

Med certificeringen støtter vi arbejdet for at mindske udslippet af drivhusgasser, stoppe fældning af skove, sikre naturen samt uddanne farmerene i at bruge deres land bedre og derved forbedre deres levestandard. 

ØKOLOGI

Økologi-certificeringen betyder at kaffen er produceret uden brug af kemiske sprøjtemidler og kunstgødning.

Det er godt for miljøet, men det bidrager også til den cirkulære omstilling. Det skyldes, at økolgiske kaffebønner som regel bliver gødet med komposteret organiske affald - bl.a. frugtkødet fra kaffebærret. Med den økologiske kaffe bidrager vi dermed også til at gøre hele kaffens værdikæde mere cirkulære, da spild bliver recuirkuleret.

keyboard_arrow_up