Vi er på en grøn mission - og du er med

Vi ønsker at få mennesker til at høre til – og høre sammen. Vi vil facilitere den dialog, der bringer verden tættere sammen, og som gavner de mennesker i alle dele af verden, som vi både er i kontakt med og er gensidigt afhængige af. 

Peter Larsen Kaffe har i årtier været med til at skubbe kaffebranchen i en mere bæredygtig retning. Vores konstante fokus på verden omkring os har et filantropisk udgangspunkt - vi forventer altså intet retur for vores handlinger. Vores arbejde med FN's Verdensmål fokuserer primært på at bidrage til indfrielse af Verdensmål nr. 2: Stop sult, Verdensmål nr. 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst og Verdensmål nr. 12: Ansvarligt forbrug og produktion. 

Vi bidrager bl.a. til målene ved at alt vores kaffe bliver certificeret i 2021. Via certificeringer sikrer vi bedre vilkår for farmerne på en række områder. Bl.a. er Fairtrade-kaffefarmerne sikret en minimumspris og et pristillæg for deres kaffebønner. Derudover viser forskningen, at især de uddannelsesmæssige muligheder, som certificeringssystemerne tilbyder, har en positiv indvirkning på farmernes indkomst.

Med bevægelsen Circular Coffee Community arbejder vi for og forsker i nye måder at udnytte hele kaffeplantens nærings- og nytteværdi for at skabe nye indtjeningsmuligheder og dermed bedre levevilkår for kaffefarmerne. 

Se her vores grønne mission gennem tiden

Billede af verdensmålene 2, 8, 12

Statusrapport anno 2020

Når vi brygger en kop kaffe i dag, udnytter vi sølle én procent af kaffeplantens mange næringsstoffer. Det er stort set kun kaffeplantens bønner, der bliver brugt, og så smider vi ovenikøbet mange ton kaffegrums i skraldespanden og hælder utallige liter kaffeslatter i vasken hver eneste dag, selvom det hele kan bruges til noget fornuftigt.

Det vil vi lave om på. Derfor er vores mål hos Peter Larsen Kaffe at opnå 100 % cirkulær anvendelse af alle kaffens ressourcer. Arbejdet er allerede godt i gang.

 

Læs mere i vores statusrapport for 2020 her 

Hånd der skraber kaffegrums ud i en potteplante

Vi har en grøn emballage mission

– I 2025 skal 100% af vores emballager kunne genanvendes 
- I 2030 skal 100 % af vores emballage være lavet af fornybare eller genanvendte materialer.  

De første skridt er taget, og vi har i år erstattet over halvdelen af den traditionelle, fossile plast med plast fra sukkerrør i vores klassiske helbønne serie.  

Fossilt brændstof er en knap ressource på jorden, og traditionel plast er lavet af olie. Derfor ønsker vi at gå en anden vej. Plast laver af sukkerrør er et mere miljøvenligt alternativ til fossilt plast, da planter optager CO2 under dyrkning og er en vedvarende energikilde, som kan dyrkes igen og igen. De sukkerrør, som bruges til vores emballager, stammer fra Bonsucro-certificerede landbrug, der sikrer en bæredygtig dyrkning, hvor der ikke er fældet regnskov. Sukkerrør er en meget effektiv ressource, da 1 hektar plantet med sukkerør kan give 3 tons plast.

Den type plast fra sukkerrør, vi implementerer, kaldes GRØN PE, og har samme kemiske opbygning og kvalitet som fossilt baseret PE. GRØN PE kan derved genanvendes på lige fod med andre typer plast. Den nye type emballage i vores klassiske helbønneserie er et skridt på vejen mod målene for 2025 og 2030.

 

Vedvarende materialer

Vi udskifter store dele af den fossile plast med plast fra sukkerrør.
Sukkerrørene optager CO2, når de vokser, som på den måde bindes til emballagen og gør den mere klimavenlig end den fossile.

 

Bonsucro

Sukkerrørene brugt til plasten kommer fra Bonsucro-certificerede farme i Brasilien. Certificeringen sikrer en bæredygtig dyrkning, hvor der tages hensyn til miljøet.

 

Grøn PE

Den plast fra sukkerrør, som vi bruger, kaldes også "grøn PE". 
Den har samme kemiske funktioner og kvalitet som fossilt PE, og kan genanvendes på lige fod med andet plast. 

“DER ER ET ENORMT KLIMA- OG MILJØPOTENTIALE I AT UDVIKLE EMBALLAGER FRA ALTERNATIVER TIL DEN TRADITIONELLE PLAST, SOM ER BASERET PÅ OLIE. 40 PROCENT AF DE 320 MILLIONER TON PLAST, DER BLIVER FREMSTILLET I VERDEN OM ÅRET BLIVER BRUGT TIL EMBALLAGER.” 

- kommunikations- og udviklingschef i Peter Larsen Kaffe, Lars Aaen Thøgersen.

Vores emballagestrategi

  • 100% af vores emballager skal komme fra vedvarende eller genanvendes ressourcer, der er designet til genanvendelse.

  • Minimere i mængden af ressourcer fx ved at gøre emballagerne tyndere

  • Minimere spild og genbruge elementer, når det er muligt

  • Bruge biobaserede polymere i vores emballager der kommer fra vedvarende kilder så som sukkerrør.

  • Fjerne unødvendige lag af aluminium og metallisering.

  • Helt undgå materialer, der indeholder bisphenol, PVC og klorinbaseret plastik

  • Sikre ressourcer, der er ansvarligt dyrket, produceret og kan spores hele vejen

  • Mindre negativ påvirkning på miljøet

  • Sikre emballagernes kvalitet

  • Optimere pakkestruktur på paller, så vi ikke transporterer luft

Kaffekapsler

Vores kaffekapsler er lavet af sukkerrør og helt fri for fossile brændstoffer. Kapslerne er industrielt bionedbrydelige og udgør en grøn energikilde.

Læs mere om vores kaffekapsler

Klimaforandringer

Varm kaffe er dejligt, men kaffetræerne trives ikke nær så godt i de nogle gange ekstreme varmegrader, sm klimaforandringerne har bragt med sig. Selv små stigninger kan få træerne til at gå ud. Så må farmerne vælge mellem to ting:

A) Rykke produktionen højere op i bjergene, hvor der er køligere men også mindre plads.

B) Stoppe med at dyrke kaffe.

Ingen af delene er gode for hverken kaffefarmeren eller den kaffe, du skal drikke i fremtiden.

Derfor er det vigtigt, at vi tager klimaforandringerne alvorlige og gør vores for at mindste påvirkningen, så vi stadig kan nyde en god kop kaffe i fremtiden.

Certificeringer

Når du køber certificeret kaffe, handler du ansvarligt over for miljøet og samfundet.

Certificeringerne sikrer bedre vilkår for kaffefarmerne og miljøet på en lang række områder. Fx er Fairtrade-farmerne garanteret en minimumspris og et tillæg for deres kaffebønner. Rainforest Alliance og økologi sikrer, der bliver passet på naturen.

Vores mål er, at alt vores kaffe er certificeret i 2021.

Grøn energi

Vindenergi og biogas er to vigtige elementer på hovedkontoret i Viborg. Alt strømmen vi bruger kommer fra vindmøller og de store ristemaskiner varmes op med biogas. 

Vidste du...

At der i gennemsnit bruges 7 timers  arbejde pr. kilo kaffe, der fremstilles?
At processen indeholder såning, høst,  sortering, vask og tørring, før den grønne bønne er klar til at blive ristet?
At du selv kan gøre en række simple ting for at forbedre din kaffeoplevelse?


I dette hæfte finder du opskrifter og tips til kaffebrygningen derhjemme.
God fornøjelse!

Læs og downloade brygguiden her

Vil du vide mere? Tilmeld dig nyhedsbrevet her og få indblik i de seneste initiativer. 

Når du udfylder formularen, accepterer du samtidig vores betingelser for behandling af dine personoplysninger.

keyboard_arrow_up